Среща на малки философи от цялата страна в Селановци

17883515 1351361748273391 1876968842144241222 nЗа четвърта година ОУ „Н.Й.Вапцаров“ с.Селановци е организатор и домакин на уникалния за страната Национален конкурс и среща на малките философи „Малкият принц“. Идеята за провеждането е провокирана от издигнатият в центъра на селото фонтан – фигура на Малкия принц и елементи от планетите, които той е посетил. Съчетаването на тази композиция с „паметника на мотиката” е пореден израз на оригиналното чувство за хумор на селския човек – здраво стъпил на земята. Организаторите са убедени, че чистотата на детската мисъл може да бъде най-точна мяра за света, който ни заобикаля.

Условията на конкурса са регламентирани в Статут, популяризиран със съдействието на МОН и РУО Враца. Целта му е да се даде   възможност за творческа изява на нестандартната детска философска мисъл, провокирана от вечната мъдрост на „Малкият принц'' по едноименното произведение на Антоан дьо Сент Екзюпери.

През различните години децата създават своите творби като разсъждения върху различни цитати от книгата. Те се състезават в две възрастови групи – от втори до четвърти клас и от пети до седми клас.

През различните години децата създават своите творби като разсъждения върху различни цитати от книгата. Те се състезават в две възрастови групи – от втори до четвърти клас и от пети до седми клас.

Конкурсът са провежда на два етапа. В първия етап всички участници пишат по една и съща тема. Тази година до определената дата - 31.01.2017г., 96 автори от 31 училища, 17 области от цялата страна изпратиха своите творби на тема: ,,Вървиш ли право пред себе си, няма да отидеш много далеч…”. Седемчленно жури оцени и класира най-добрите разработки.В състава му влязоха: Мирослава Николова -Представител на „Монтесори” за България,Петя Русинова - Директор на ОУ „Н.Й.Вапцаров”, Росица Койнова - Кмет на с.Селановци, Соня Дамянова Старши експерт па БЕЛ в РУО Враца, Камелия Мерджева представител на Община Оряхово, д-р Милена Димитрова – представител на УН „Н.Й.Вапцаров” с.Селановци и Калина Кунчева - Представител наЧиталище „Самообразование 1894”

17799245 1351370994939133 3791857634795107045 nВ първа възрастова група класацията завърши на този етап. Класираха се :

-         Първо място - Витан Стимчев от НУ „Иванчо Младенов“ – гр. Враца

-         Второ място - Микаела Борисова от ОУ ,,Иван Вазов” гр.Харманли

-         Трето място - Симоне Чипрянова от СУ „Николай Катранов” Свищов

От втора възрастова група първите петнадесет участници, получили най-много точки получиха покана да участват във втория етап. Тринадесет деца, придружени от възрастни – родители и учители, пристигнаха в Селановци от всички краища на България – Шумен, Твърдица, Бургас, Пазарджик, София, Враца, Плевен, Добрич, Стара Загора. Докато децата писаха по изтеглената тема „ Ти ставаш отговорен за всичко, което си опитомил”, „странните възрастни” проведоха задълбочена дискусия, в центъра на която стоят децата. Обобщените идеи от срещата училището - домакин ще изпрати в МОН. Сред тях са и отговори на въпроса: „Ако имахте възможност, кои три неща бихте променили в образователната система със закон – в полза на бъдещото успешно развитие на децата?

Дълбокият смисъл на този конкурс не е само в желанието на участниците да се класират и получат купата, специално подготвена за събитието. Много повече смисъл има в обменените идеи между деца и възрастни. Селановските деца ги посрещнаха и бяха техни домакини. Сами бяха подготвили презентация за живота си в училището.кмета на селото Росица Койнова направи кратка виртуална разходка и миналото и настоящето на едно от най-големите села на България Читалищните служители посрещнаха гостите и ги запознаха с богатата читалищна дейност.

Местната общност подпомогна цялостната подготовка, включително и места за преспиване на гостите от далечните градове. На сцената оживяха Лисицата, Малкият принц и Розите, припомняйки вечните философски истини за отговорността, приятелството и доверието. Връчването на купите и наградите бяха естественият финал на вложения труд.Във втора възрастова група се класираха:

-         Първо място - Антония Дамбова от СУ „Л. Каравелов” Добрич

-         Второ място - Йоана Балчева от СУ „Неофит Рилски” Твърдица

-         Трето място - Виктория Димчева от СУ „Хр. Ботев” Враца

За едно селско училище е финансово невъзможно да се справи с организацията на такова мащабно събитие без помощта на дарители. Специални благодарности дължим на фирма „Випимекс” с ръководител Пламен Русев, Агрофирма „Кранигел” с ръководител Красимир Пеловски, фирма „Косаня” с ръководител Стефан Лазаров, Фирма „Веселин Балев”, фирма „АГРОГЕОМЕТ” с ръководител Александър Алеков, фирма ”Хидком” АД с ръководител Детелин Ангелов, „Просвета” АД – клон Враца с ръководител Христина Младенова и Община Оряхово – осигурила основната финансова подкрепа на събитието. Кметът Росен Добрев беше гост на заключителната част и се обърна със специален поздрав към всички участници и гости. За организаторите и участници беше и поздравителният адрес, изпратен от Министъра на образованието и науката.

За четири години конкурсът „порасна” като качество на произведенията, организация, участие на повече училища и търсен форум за изява на малките философи – вечно питащи и вечно търсещи истината.

В своето съчинение Денислав Димитров Свечев от 5 „а” клас, СУ „Н.Й.Вапцаров” от Петрич споделя: „Баба винаги ми казва: „Следвай своя път...” Сега май разбирам какво е имала предвид. Да вървя напред, да спирам и да се оглеждам встрани, когато е нужно, да прескачам камък, но и да се върна и да подам ръка на някого, защото за да стигнеш далеч, ще имаш нужда от помощ. А и когато си далеч, е много по-приятно да не си сам.

Май баба също е била Дете!!!”

ПЕТЯ РУСИНОВА – ДИРЕКТОР НА УЧИЛИЩЕТО