За единадесета година в първия ден на пролетната ваканция Селановци става домакин на среща на малки философи цялата страна, взели участие в двата етапа на конкурса „Малкият принц“.

Тази година в първия етап учениците втори до седми клас писаха по темата:

„Пустинята е хубава – каза малкият принц – защото крие някъде кладенец…“. Седемчленно жури, с председател проф. Мария Баева, класира директно победителите в първи етап първа възрастова група – втори четвърти клас.

място Име, фамилия клас Училище и населено място

Първо място Борислава Петкова 3 гр. Ловеч ОУ “Христо Никифоров”

Второ място Даяна Христова 4 гр. Тетевен НУ “Хаджи Генчо”

Трето място Йоана Василева 4 гр. Тетевен НУ “Хаджи Генчо”

Във втория етап и срещата на малките философи бяха поканени да участват 15 ученици пети до седми клас, получили най-много точки в първия етап. Те пристигнаха цялата страна, придружени родители, учители и директори на училища. За голяма част тях това беше първото пътуване в Северна България. В деня на конкурса участник в събитието изтегли една предварително обявените в статута теми: „Много по-мъчно е да съдиш сам себе си, отколкото да съдиш другите. Ако можеш да съдиш себе си правилно, значи ти си истински мъдрец.”

По времето, определено за писане на учениците, възрастните участваха в ползотворна и вълнуваща дискусия на тема „ Отговорностите на възрастните за пустините и кладенците в живота на децата“. Споделените мисли се превърнаха в задълбочена анализ на предизвикателствата и успехите на децата, за които отговорността е изцяло наша. Обобщените мнения ще бъдат изпратени в МОН.

Журито заседава в деня на конкурса и беше изключително затруднено , защото тази година разработките бяха много задълбочени, структурирани и искрено преживяни своите автори. Това наложи даването на още една специална награда, извън планираните три места.

място Име, фамилия клас Училище и населено място

Специална награда Кристин Георгиева Монтана II СУ „Н.Вапцаров“

Първо място Десислава Сеизова Пловдив ОУ „Райна Княгиня“

Второ място Глория Петрова Софрониево ОУ „Отец Паисий“

Трето място Мария Петрова Твърдица СУ „Неофит Рилски“

Наградите връчи Росен Добрев – кмет на община Оряхово и с много вълнение благодари на участниците. Те получиха купи, грамоти и подаръци. Всички останали участници също получиха своите награди, защото участието им в заключителния етап и безспорна победа. Кметът връчи цветя на участниците в журито, сред които представители на съорганизаторите и РУО Враца.

Всички гости отнесоха прекрасните вълнения срещата с Пилота и Малкия принц /Виктор Кунчев и Светослав Ваньов/, продавачът на надежда – Драгомир Илиев, малките танцьори в танца на Пипи Дългото чорапче, водещите, които прочетоха цитати есета и топлото посрещане на домакините – кмета на селото Росица Койнова и директора на ОУ „Н.Й.Вапцаров“ – Надя Ставрева.

Символични подаръци и грамоти получиха и всички спомоществователи с искрената благодарност за подкрепата. Позволяваме си да споделим имената им, защото без тях събитието не би се състояло: АЕЦ – Козлодуй с изп. Директор Валентин Николов, агрофирма „АГРОГЕОМЕТ – М” с ръководител Мирослав Цветков ,фирма „Випимекс” с ръководител Пламен Русев, Агрофирма „Кранигел” с ръководител Красимир Пелов, Фериботен комплекс Оряхово с ръководител Лияна Мелик- Пашаева, фирма „Косаня” с ръководител Стефан Лазаров, И АСЕТ БАНК с ръководител на клон Враца Петя Тошева и Община Оряхово – осигурила основната финансова подкрепа на събитието, с медийното съдействие на: Радио ВИДИН – БНР и Сайт „Враца днес“.

БЛАГОДАРИМ НА УЧАСТНИЦИТЕ, НА ТЕХНИТЕ УЧИТЕЛИ И РОДИТЕЛИ, НА ДОМАКИНИТЕ – УЧЕНИЦИ, УЧИТЕЛИ, ПЕРСОНАЛ, НА СЪОРГАНИЗАТОРИТЕ, НА МОН ЗА ПОПУЛЯРИЗАЦИЯТА НА КОНКУРСА И ЦЯЛАТА ОБЩНОСТ ЗА ПОДКРЕПАТА!

Петя Русинова – Инициатор на конкурса